You are currently viewing 4 λάθη που κάνουμε όταν καθαρίζουμε τα χαλιά και πώς να τα αποφύγουμε
ταπητοκαθαριστήρια-καθαρισμος-φύλαξη-χαλιών

4 λάθη που κάνουμε όταν καθαρίζουμε τα χαλιά και πώς να τα αποφύγουμε

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να καθαρίζουν τα χαλιά τους στο σπίτι, με άφθονο νερό και σαπούνι. Αν τα χαλιά είναι χειροποίητα, αυτή είναι μια πρακτική που μπορεί να τα καταστρέψει, αν όμως είναι μηχανής και αρκετά ανθεκτικά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί φυσικά να μην κάνετε κάποιο από τα λάθη που γίνονται και μπορεί να καταστρέψουν το χαλί.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω τα συχνότερα από αυτά μαζί με τις καλύτερες πρακτικές, για να καθαρίσετε αποτελεσματικά και με ασφάλεια τα χαλιά σας στο σπίτι.

Μεγάλη ποσότητα σαπουνιού

Υπάρχει ο μύθος ότι όσο πιο πολύ απορρυπαντικό χρησιμοποιούμε, τόσο καλύτερα θα καθαριστεί το χαλί. Στην πραγματικότητα, μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού σημαίνει και μεγάλη δυσκολία να το ξεβγάλετε. Το μόνο που θα πετύχετε είναι να γίνει υπερβολικός αφρός και αναγκαστικά να μείνουν αρκετά υπολείμματα σαπουνιού που θα προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στους ευπαθείς οργανισμούς.

Σε γενικές γραμμές, ένα καπάκι με απορρυπαντικό είναι υπέρ-αρκετό. Αν χρησιμοποιείτε ειδικά απορρυπαντικά για χαλιά, το οποίο είναι και το καλύτερο, τότε έχουν αναλυτικές οδηγίες στο πίσω μέρος τους για την απαιτούμενη ποσότητα.

Ο ατμοκαθαριστής θέλει προσοχή

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος ο καθαρισμός χαλιών με ατμοκαθαριστή, αφού η υψηλή θερμοκρασία του ατμού σκοτώνει τα μικρόβια και τα ακάρεα χωρίς να χρειάζεται η χρήση καθαριστικών. Πρόκειται οπωσδήποτε για μια καλή λύση, όμως δεν είναι πανάκεια. Ο ατμός υγροποιείται και έτσι συσσωρεύεται υγρασία στο εσωτερικό του χαλιού, κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν.

Έτσι, είναι απαραίτητο το χαλί να ακολουθήσει τη διαδικασία του στεγνώματος, όπως με τον κλασικό υγρό καθαρισμό, διότι διαφορετικά η υγρασία δεν θα φύγει και θα μαζέψει μικρόβια ή ακόμα και μούχλα.

Στέγνωμα στον ήλιο

Είναι το πιο σύνηθες αλλά και το πιο επικίνδυνο λάθος. Αφού πλύνετε το χαλί, το απλώνετε στο μπαλκόνι, για να στεγνώσει κάτω από τις δυνατές ακτίνες του ήλιο. Σίγουρα, το καλό στέγνωμα είναι κομβικής σημασίας για το χαλί, όμως ο ήλιος μπορεί πολύ γρήγορα να φθείρει τις ίνες του και να ξεθωριάσει τα χρώματά του.

Καλό είναι, λοιπόν, να αφήνετε το χαλί να στεγνώσει σε κάποιον χώρο, ο οποίος δεν έχει απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου, αλλά αερίζεται καλά, δεν έχει υγρασία και έχει φυσικό φως.

Καθαρισμός λεκέδων

Η συχνότερη αιτία που μας οδηγεί να καθαρίσουμε το χαλί στο σπίτι είναι κάποιος έντονος λεκές, όπως το κρασί ή ο καφές. Το πρώτο βήμα σε αυτή την ατυχή περίπτωση είναι να απορροφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερη υγρασία με ένα χαρτί κουζίνας και ύστερα να πλύνετε τοπικά.

Υπάρχουν διάφορες λύσεις για κάθε λεκέ, όπως μαγειρική σόδα και ξύδι, όμως εδώ χρειάζεται προσοχή. Το υπερβολικό τρίψιμο, ειδικά σε χρωματιστά και ευαίσθητα χαλιά, μπορεί να τα αποχρωματίσει και να τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη. Αν μετά από λίγο τρίψιμο ο λεκές δεν φεύγει, καλό είναι να απευθυνθείτε σε ταπητοκαθαριστήριο, για να αφαιρεθεί ο λεκές με ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, το τακτικό πλύσιμο των χαλιών είναι μια καλή συνήθεια, ώστε εσείς και τα παιδιά σας να απολαμβάνετε ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον. Ωστόσο, σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε προηγουμένως με το εξειδικευμένο προσωπικό από τα Ταπητοκαθαριστήρια Κυριτσάκης, για να σας συμβουλεύσουμε σχετικά με το τι πρέπει να αποφύγετε και πότε είναι προτιμότερος και ασφαλέστερος ο επαγγελματικός καθαρισμός χαλιών.