Ένα βρόμικο χαλί δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα στο σπίτι. Είναι μια επικίνδυνη εστία μικροβίων που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όλους και πόσο μάλλον σε ευπαθείς οργανισμούς, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Αυτό συμβαίνει επειδή παρέα με τη σκόνη συγκεντρώνονται κατά εκατομμύρια και διάφοροι μικροοργανισμοί, όπως τα ακάρεα.
Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά τι είναι τα ακάρεα, γιατί είναι επικίνδυνα και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.
Τι είναι τα ακάρεα;
Τα ακάρεα είναι αόρατα με γυμνό μάτι μικρόβια, τα οποία ζουν κατά εκατομμύρια στα υφάσματα και κυρίως τα χαλιά. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα δούμε, επειδή το μέγεθός τους είναι μικρότερο από 1 χιλιοστό. Ωστόσο, έχουν μια πολύπλοκη μορφολογία, καθώς διαθέτουν 4-8 πόδια και ένα συμπαγές κεντρί, με το οποίο κεντρίζουν, δαγκώνουν και ρουφούν.
Το πρόβλημα με τα ακάρεα είναι ότι θρέφονται με τη σκόνη, τον ιδρώτα και τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου σώματος. Με λίγα λόγια, με όλα όσα υπάρχουν σε αφθονία σε διάφορες επιφάνειες, όπως οι καναπέδες, τα χαλιά και τα στρώματα. Αναπαράγονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και κάνουν φωλιά, με αποτέλεσμα να προκαλούν ποικίλα συμπτώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Έτσι, τα ακάρεα είναι υπεύθυνα για αλλεργικές αντιδράσεις, όπως το άσθμα, η δερματίτιδα και η αλλεργική ρινίτιδα, καθώς θεωρούνται από τα πιο ισχυρά αλλεργιογόνα. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συμβάλλουν στη μετάδοση ψώρας.
Αν, λοιπόν, έχετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα μέσα στο σπίτι, είναι εξαιρετικά πιθανό ότι τα χαλιά και τα στρώματά σας έχουν ακάρεα και πρέπει να τα αντιμετωπίσετε. Καλύτερο, όμως, είναι να λαμβάνετε όλα τα μέτρα πρόληψης, προτού το χαλί σας γίνει η αγαπημένη φωλιά των ακάρεων και οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.
Πώς αντιμετωπίζονται τα ακάρεα;
Υπάρχουν μερικές απλές και καθημερινές λύσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε, για να προλάβετε την ανάπτυξη των ακάρεων και άλλων μικροβίων. Αυτές περιλαμβάνουν το τακτικό σκούπισμα των χαλιών με ηλεκτρική σκούπα καθώς και την τοποθέτησή τους μία φορά την εβδομάδα σε ηλιόλουστο σημείο, ώστε να απομακρυνθεί η υγρασία και να απολυμανθεί το χαλί φυσικά με τις ακτίνες του ήλιου. Θα πρέπει, όμως, να προσέχετε να μη μένει το χαλί πάνω από μία ώρα στον ήλιο, γιατί θα ξεθωριάσουν τα χρώματά του.
Μια καλή λύση, επίσης, είναι να το ψεκάζετε με διάλυμα νερού και λευκού ξυδιού, το οποίο είναι αντιμικροβιακό. Βέβαια, θα πρέπει το ψέκασμα να γίνεται με λίγη ποσότητα, ώστε να μη συγκεντρωθεί υγρασία στο εσωτερικό του χαλιού.
Η καλύτερη πρακτική, πάντως, είναι να πλένετε 1-2 φορές τον χρόνο το χαλί με βιολογικό καθαρισμό σε ένα εξειδικευμένο ταπητοκαθαριστήριο, όπως τα Ταπητοκαθαριστήρια Κυριτσάκης. Με τον βιολογικό καθαρισμό απομακρύνονται αποτελεσματικά η σκόνη και τα ακάρεα, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούνται οικολογικά, βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη. Αφενός τα απορρυπαντικά αυτά είναι ήπια, οπότε το χαλί δεν φθείρεται με τον καθαρισμό, και φυσικά δείχνετε σεβασμό προς το περιβάλλον. Αφετέρου δεν αφήνουν κατάλοιπα, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για ανάπτυξη αλλεργιών από τον καθαρισμό.
Μάθετε περισσότερα για την αντιμετώπιση των ακάρεων με τον βιολογικό καθαρισμό στα Ταπητοκαθαριστήρα Κυριτσάκης.