You are currently viewing Πώς να διατηρήσετε τα χαλιά σας σαν καινούρια: 5 απλές συμβουλές
ταπητοκαθαριστήρια-καθαρισμος-φύλαξη-χαλιών

Πώς να διατηρήσετε τα χαλιά σας σαν καινούρια: 5 απλές συμβουλές

Και ποιος δε λατρεύει τα χαλιά του; Αποτελούν ένα κόσμημα για το σπίτι μας που του προσφέρουν θαλπωρή και αναβαθμίζουν το στυλ του. Τα χαλιά βγαίνουν σε διάφορα σχέδια, χρώματα και ποιότητες, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Το καλό χαλί μπορεί να κρατήσει για χρόνια και να κληροδοτείται από γενιά σε γενιά σαν οικογενειακό κειμήλιο.

Αυτό, όμως, δε μπορεί να γίνει μόνο του. Απαιτεί φροντίδα σε αυτό το τόσο αγαπημένο κομμάτι του σπιτιού μας, ώστε να διατηρηθεί σαν καινούριο. Αυτή η φροντίδα περιλαμβάνει την προστασία των χαλιών και τον τακτικό καθαρισμό τους.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Με τις παρακάτω εύκολες και γρήγορες κινήσεις, θα μπορέσετε να έχετε ένα όμορφο και περιποιημένο χαλί που θα στολίζει το σπίτι σας για πολύ καιρό.

Αφαίρεση λεκέδων

Το πρώτο πράγμα που καλό είναι να εντάξετε στη ρουτίνα σας. Όταν πέφτει κάποιος λεκές στο χαλί, όπως κρασί, κερί ή καφές, αφαιρέστε τον αμέσως με χαρτί κουζίνας και ελάχιστη διαβροχή με νερό και σαπούνι. Αν τον αφήσετε και καταλήξει μέσα στις ίνες του χαλιού, θα είναι πολύ δυσκολότερο να βγει.

Τακτικό σκούπισμα

Η σκόνη και τα ακάρεα που συγκεντρώνονται στο χαλί δεν είναι απλώς ενοχλητικά για εμάς. Προκαλούν ζημιές και στο ίδιο. Η κοπτική σκόνη φθείρει τις ίνες του, ενώ τα ακάρεα αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς και θρέφονται από την υγρασία. Η ηλεκτρική σκούπα 1-2 φορές την εβδομάδα είναι μια καλή λύση στην καθημερινότητα, για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.

 

 

Βαθύς καθαρισμός χαλιών

Μία με δύο φορές τον χρόνο, το χαλί θα πρέπει να πλένεται σε βάθος, ώστε να αφαιρεθούν υπολείμματα λεκέδων, σκόνη, μικρόβια και βρομιά. Αυτός ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται σε ταπητοκαθαριστήριο, όπου χρησιμοποιούνται ειδικά καθαριστικά που δεν αφήνουν κατάλοιπα και δεν φθείρουν τα χρώματα του χαλιού.

Επιπλέον, ο καθαρισμός του χαλιού στο ταπητοκαθαριστήριο συνοδεύεται από στέγνωμα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, ώστε να απομακρυνθεί όλη η υγρασία που είναι ό,τι χειρότερο για το χαλί.

Έγκαιρη επιδιόρθωση χαλιών

Όπως κάθε τι που έχουμε στο σπίτι μας, είναι λογικό τα χαλιά μας να παθαίνουν κάποιες μικρές ζημιές, όπως καψίματα, τρύπες και γδαρσίματα. Αυτές, αν τις αφήσουμε χωρίς φροντίδα, θα μεγαλώσουν και μετά ενδέχεται να μην μπορούν να επιδιορθωθούν εντελώς.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό περίπου μία φορά τον χρόνο, να στέλνετε τα χαλιά σας στο ταπητοκαθαριστήριο, όπου μετά τον καθαρισμό ακολουθεί το στάδιο του ποιοτικού ελέγχου και της επιδιόρθωσης τέτοιων μικρών βλαβών που επισκευάζονται εντελώς και δεν αφήνουν κανένα σημάδι.

 

 

Αδιαβροχοποίηση

Ακριβώς επειδή η υγρασία είναι ό,τι χειρότερο για το χαλί, θα πρέπει αυτή να απομακρύνεται αμέσως. Αν βρέξετε το χαλί, για να αφαιρέσετε κάποιον λεκέ, θα πρέπει μετά να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει μείνει υγρασία. Καλό είναι ο χώρος, στον οποίο βρίσκεται το χαλί να αερίζεται καλά και να είναι φωτεινός και ευήλιος (χωρίς ωστόσο άμεση ηλιακή ακτινοβολία στο χαλί).

Πάντως, στα ταπητοκαθαριστήρια μπορείτε να ζητήσετε μια πρόσθετη προστασία χαλιών. Μετά τον καθαρισμό τους είναι δυνατό να τους εφαρμοστεί ειδικό φίλτρο, το οποίο τα αδιαβροχοποιεί. Έτσι, οι λεκέδες βγαίνουν πολύ εύκολα από την επιφάνειά τους και δεν εισχωρούν σε βάθος.

Συνεπώς, η προστασία του χαλιού σας αποτελεί έναν συνδυασμό ενεργειών που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας σε καθημερινό επίπεδο αλλά και με τη βοήθεια ενός αξιόπιστου ταπητοκαθαριστηρίου. Με την υπηρεσία παραλαβής και παράδοσης κατ’ οίκον των Ταπητοκαθαριστηρίων Κυριτσάκης, η φροντίδα και ο ασφαλής καθαρισμός των χαλιών σας γίνεται με τον ευκολότερο τρόπο.