You are currently viewing Πώς να καθαρίσετε εύκολα τα χαλιά σας στο σπίτι σας
ταπητοκαθαριστήρια-καθαρισμος-φύλαξη-χαλιών

Πώς να καθαρίσετε εύκολα τα χαλιά σας στο σπίτι σας

Τα χαλιά μας, όσο και αν μας αρέσουν και αναβαθμίζουν αισθητικά το σπίτι μας, είναι δυστυχώς σημεία που βρομίζουν πολύ εύκολα και συγκεντρώνουν σκόνη, ακάρεα και διάφορους λεκέδες. Έτσι, δεν είναι σπάνιο να δείχνουν άσχημα και παραμελημένα, αλλά και να προκαλούν αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα σε παιδιά, ηλικιωμένους και γενικά στους ευπαθείς οργανισμούς.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό μία φορά τον χρόνο να απευθυνόμαστε σε ταπητοκαθαριστήριο για βαθύ και ολοκληρωμένο καθαρισμό των χαλιών, ώστε να φεύγουν και τα τελευταία ίχνη λεκέδων και μικροβίων.

Στο ενδιάμεσο, υπάρχουν απλές και εύκολες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι, ώστε να κρατάμε τα χαλιά μας όσο το δυνατόν πιο καθαρά και όμορφα και μάλιστα με φυσικό τρόπο.

Τίναγμα και ηλεκτρική σκούπα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνεται κάθε εβδομάδα όσον αφορά στον καθαρισμό των χαλιών είναι το τίναγμά τους που απομακρύνει τη μεγάλη ποσότητα σκόνης. Το τίναγμα, όμως, δεν πρέπει να γίνεται σε μεταξωτά και χειροποίητα χαλιά, καθώς και πολύ παλιά, ευαίσθητα χαλιά.

Μετά το τίναγμα ή αντί για αυτό, η ηλεκτρική σκούπα είναι απαραίτητη, για να απομακρυνθεί όλη η σκόνη και αρκετά μικρόβια. Σκουπίστε το χαλί προς μία φορά και προσέξτε να μην γδέρνετε υπερβολικά το χαλί με το εξάρτημά της. Θα πρέπει, δηλαδή, το ακροφύσιό της να είναι γυρισμένο στη λειτουργία για χαλιά.

Ατμοκαθαριστής

Ο καθαρισμός χαλιών στο σπίτι μπορεί να γίνει και με τον ατμοκαθαριστή. Με αυτόν θα είστε σίγουροι ότι θα σκοτωθούν τα ακάρεα, τα μικρόβια που θρέφονται από την σκόνη, την υγρασία και τα νεκρά κύτταρα του δέρματός μας. Χάρη στη δύναμη του ατμού, το χαλί θα απολυμανθεί επαρκώς.

Καθαρισμός των λεκέδων

Αν πέσει κάποιος λεκές πάνω στο χαλί, καλό είναι να τον καθαρίσετε άμεσα, πριν αυτός εισχωρήσει βαθιά μέσα στις ίνες. Απομακρύνετε το μεγαλύτερο μέρος του απορροφώντας τον με ένα καθαρό πανί. Προσοχή, όμως! Δεν πρέπει να τρίψετε τον λεκέ, γιατί θα τον σπρώξετε πιο βαθιά στο πέλος του χαλιού. Καλό είναι να ταμπονάρετε το πανί πάνω του.

Έπειτα, προσθέστε σαπούνι ή λίγο απορρυπαντικό σε ένα άλλο καθαρό πανί και τρίψτε τον λεκέ από μέσα προς τα έξω. Ύστερα, σκουπίστε με άφθονο νερό.

Αερισμός και λιάσιμο

Ο αέρας και το φως του ηλίου σκοτώνουν τα ακάρεα αποτελεσματικά και φρεσκάρουν όλα τα υφάσματα. Είναι, λοιπόν, βασικό μία φορά τον μήνα να βγάζετε τα χαλιά έξω στον ήλιο. Αν έχουν σκούρα χρώματα, μην τα αφήνετε στον ήλιο πάνω από μία ώρα, γιατί ενδέχεται να ξεβάψουν.

Σας προτείνουμε, επίσης, να εκθέτετε στον ήλιο το χαλί κάθε φορά που το καθαρίζετε με ατμοκαθαριστή ή το διαβρέχετε με νερό για την απομάκρυνση λεκέ. Έτσι, θα εξασφαλίζετε ότι θα εξαλειφθεί και το τελευταίο ίχνος υγρασίας.

Φυσικοί τρόποι καθαρισμού και απολύμανσης

Υπάρχουν στη φύση πολύ ισχυρά καθαριστικά, τα οποία είναι ιδανικά για να φρεσκάρουν το χαλί και να διώξουν τα μικρόβια. Σε ένα μπουκάλι σπρέι, μπορείτε να βάλετε 2 μέρη χλιαρό νερό και ένα μέρος λευκό ξύδι και να ψεκάσετε το χαλί, ώστε να σκοτώσετε τα ακάρεα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με λεμόνι.

Αν το χαλί δείχνει θαμπό και με ορισμένους λεκέδες, μπορείτε να του απλώσετε μαγειρική σόδα. Αφήστε τη σκόνη να παραμείνει για όλο το βράδυ πάνω στην επιφάνειά του και ύστερα απορροφήστε τη με την ηλεκτρική σκούπα. Το χαλί θα λάμψει και θα αναζωογονηθεί.

Οπωσδήποτε, αν το χαλί έχει κάποιον επίμονο λεκέ ή αν είναι πολύ παλιό ή ταλαιπωρημένο, καλό είναι να απευθυνθείτε στα Ταπητοκαθαριστήρια Κυριτσάκης, για να αναλάβουμε με υπευθυνότητα και ιδιαίτερα προσιτές τιμές τον ολοκληρωμένο καθαρισμό του.